woensdag 20 oktober 2010
maandag 18 oktober 2010
Bespreking met Bupati

Na de inleidende de woorden komen ook de vertegenwoordigers van ‘public health’, de particuliere opleiding tot verpleegkunde en het gemeentelijk ziekenhuis de bespreking bijwonen. We maken heel concrete afspraken over samenwerking. Onder de paraplu van de overeenkomst tussen de zustersteden Karo en Zundert zal er samenwerking zijn tussen de verschillende partners.
Concrete afspraken worden gemaakt over student- en docentuitwisseling. Allereerst zullen Avansstudenten verpleegkunde en fysiotherapie naar Karo komen voor stage en projecten. Waarna later een tweetal studenten plus ene docent van de opleiding verpleegkunde naar Avans zullen komen voor een oriënterend bezoek. De gemeente Karo heeft de mogelijkheid o m de particuliere opleiding zowel materieel als immaterieel te ondersteunen. Gestreefd wordt verder naar docentuitwisseling en wederzijdse ondersteuning betreffende onderwijs inhoud en educatie. Ook gezamenlijk onderzoek, eventueel samen met lectoraten behoort tot de mogelijkheden
Voorwaarden van samenwerking, faciliteiten en financiën worden uitgewerkt in een Memorandum of Understanding. Avans maakt darvoor een concept in overleg met de bevoegde personen en het MOU wordt dan voorgelegd aan alle partijen.
Kortom een succesvol overleg na een aantal aangename en verrassende dagen in Karo. De gezondheidszorg in Karo biedt veel mogelijkheden tot leren voor onze studenten, daarnaast valt er veel te leren voor studenten uit deze regio in Nederland. De afspraken die nu gemaakt zijn hadden niet tot stand kunnen komen zonder het stedenverband Zundert –Karo. De vertegenwoordigers van Karo hebben zich de afgelopen dagen enorm ingezet voor ons en willen vol enthousiasme vorm geven aan de samenwerking. Speciaal woord van dank aan Bob Latuheru, diens geduld en vertaalkunst hebben enorm bijgedragen aan het succes van mijn bezoek aan Karo. Ook zijn inhoudelijk ondersteuning, kennis van het onderwijs, de plaatselijke situatie en het sociale netwerk waren van enorme waard.
Mijn opdracht hier is voltooid, morgen door naar Yogyakarta.
zondag 17 oktober 2010
Zondag in Karo
Op de terugweg naar Lingga, waar 250 jaar oude huizen staan die gerestaureerd worden. Ook nog maar even beroepsmatig bezig geweest door een Puskesmas, wijkgezondheidszorgcentrum, te bezoeken. Vanavond ging het diner met de Bupathi, regent, niet door, maar hebben we wel gedineerd met een Indonesische college. Met haar o.a. gediscussieerd over onze plannen en verwachtingen. Veel verheldert.
Gisteravond kregen we onverwacht bezoek van een delegatie van een opleiding verpleegkunde die we de eerste dag bezocht hebben. Met hen concrete afspraken gemaakt over samenwerking.
Morgen in aanwezigheid van de Bupathi onze rondgang evalueren en concretiseren.
Foto's volgen nog.
zaterdag 16 oktober 2010
Zaterdag 16 oktober 2010, Karo

Vandaag een drietal scholen bezocht. We begonnen met een bezoek aan een particuliere opleiding voor verpleegkundigen. Tor onze verbazing werden we met militair ceremonieel ontvangen. De studenten sprongen in de houding en salueerden. De uniformen deden in niets denken aan verpleegkundigen. Duidelijk werd dat de militaire discipline geïntegreerd is in de opleiding. Behalve uit de militaire uniformen bleek dat uit het gedrag van de studenten. Bijzonder gehoorzaam. Duidelijk geïmponeerd hoorden wij de visie hierachter aan. De discipline is nodig om deze jongen mensen (senior high school) te wapenen tegen de verleidingen van de drugs en andere gevaren. Deze studenten gaan na de opleiding veelal aan de slag in Jakarta. Het is een jonge opleiding, dit jaar gestart. Ze zijn bijzonder geïnteresseerd in samenwerking. Ze kunnen goed stage- en projectplaatsen bieden en tevens voorzien in huisvesting. Zij zouden ook graag docenten van osn ontvangen.
Vervolgens hebben we een middelbare school bezocht. Zij waar zeer enthousiast ons te kunnen ontvangen. De school is met name interessant voor de Gemeente Zundert. Binnen de samenwerking tussen de zustergemeenten Zundert-Karo is er ook plaats voor samenwerking tussen middelbare scholen.
De derde school die we aandeden was een academie voor multimedia, marketing en business administration. Ook hier het gebruikelijke programma met muziek, zang, lezingen en een vragenronde.
De ochtend werd besloten met een wel erg traditionele lunch die met de handen gegeten diende te worden in een zeer eenvoudige ambiance. Laten we het er op houden dat onze gastheren met smaak hebben gegeten.
vrijdag 15 oktober 2010
Eerste dagen Karo, Sumatra

Na een lange dag van vliegen kwamen we, Bob Latuheru en ik, donderdagochtend aan. Na nog twee uren hobbelen in een auto kwamen arriveerden we bij ons hotel. Na de kamers geïnspecteerd te hebben en een korte rustpauze reden we om 13.00u naar onze eerste afspraken. Een academie voor verloskundigen en vervolgens naar een academie voor verpleegkundigen. Bij de verloskundigen werden we verwelkomd door een grote delegatie studenten. Vol enthousiasme werden we toegezongen. Via een lezing van de directrice werd ons de inhoud en de structuur van de opleiding duidelijk De opleiding heeft bijna driehonderd studenten, mannelijke studenten worden niet toegelaten. Er zijn ook alleen maar vrouwelijk docenten. Mannen doen de administratie. Waarna het tijd was voor de studenten om vragen aan ons te stellen. Met deze academie zit er waarschijnlijk geen vorm van samenwerking in, omdat Avans niet voorziet in een opleiding voor verloskundigen.
De opleiding tot verpleegkundige is een opleiding met veel theorie en vaardigheidstraining, zo werd ons daar duidelijk door de verhalen van studenten en docenten. Weinig onderzoek en communicatietraining. Ook hier werden we weer ontvangen met gezang van heel veel studenten en collega’s. Men ziet een samenwerking wel zitten, met name op het gebied van student- en docentuitwisseling. Mogerlijk kunnen we in de toekomst aan curriculumvergelijking doen om te zien waar van elkaar te leren is.
Vandaag hebben we twee potentiële stageadressen bezocht. Een ziekenhuis en een ‘çommunity health center’. Ik denk dat het goede stageplaatsen zijn voor zowel verpleegkunde als fysiotherapiestudenten. Veel leermogelijkheden, op het gebied van cultuur en gezondheidszorg in een ontwikkelingsland. Waarschijnlijk ook goede begeleiding. Het community center, vergelijkbaar met onze consultatiebureaus of wijkgezondheidscentra zijn goed uitgerust en leveren eerstelijnshulp met professionals en vrijwilligers. Het ziekenhuis kent een klaasafdeling en ‘gewone’ afdelingen. Beiden nog redelijk primitief. Hoog-laagbedden zijn er nauwelijks. De opleiding kent dan ook een lengtecriterium voor toelating: je moet minstens 1.50m lang zijn. In Indonesië is dit voor sommige vrouwen een onhaalbare grens.
Vanmiddag zijn we in het vulkanisch gebied geweest en tot vlakbij de vulkaan gekomen die afgelopen september een uitbarsting kende. Nabij de vulkaan is een gezondheidszorgcentrum. De sporen van de uitbarsting waren nog zichtbaar aanwezig en grote delen van de bevolking bevindt zich nog op afstand van de vulkaan in opvangkampen.
Morgen bezoeken we weer drie opleiding, zondag een toeristische dag. Maandag is een vergaderdag, we zullen conclusies trekken en de mogelijkheden tot samenwerking bespreken. Een groot voordeel bij de mogelijke samenwerking is de steun van de lokale overheid. Karo heeft een samenwerkingsverband met de gemeente Zundert en daar kunnen we voordeel bij hebben. Ook nu bij ons bezoek merken we dat, er wordt veel voor ons geregeld en het is duidelijk te zien dat de gemeente zich verantwoordelijk voelt voor het welslagen van de projecten.
maandag 11 oktober 2010
Bezoek Sumatra, Tanah Karo

18 of 19 oktober reis ik verder richting Yogyakarta, waar ik een MOU ga onderteken en ziekenhuizen ga bezoeken.