Karo

Partnership meeting  Karo-Zundert- Avans University of Applied Sciences, School of Health

Ab Bobbink

Van 13 tot en met 18 oktober bracht een delegatie van de gemeente Zundert (The Netherlands) een bezoek aan Karo. De delegatie bestond uit en vertegenwoordiger van de gemeente Zundert en een vertegenwoordiger van Avans University of Applied Sciences, School of Health. Hoewel de samenwerking tussen Zundert en Karo met name gericht is op tuinbouwprojecten, was deze missie vooral gericht op gezondheidszorg en gezondheidszorgonderwijs.
De bupati van Karo, D. D. Sinulingga benadrukte in een ontmoeting het belang van de samenwerking tussen Zundert en Karo. Beide steden willen investeren in mensen en vandaar uit wil de bupati vooruitkijken en politieke verschillen nu en het verleden vergeten en overstijgen en kijken naar de mogelijkheden. In de relatie tussen de twee steden wil de bupati niet bezig zijn met politiek, maar met cultuur, niet alleen met economie, maar met investeren in mensen en met name jongeren. Jongeren verdienen een kans en dus onderwijs. Avans University of Applied Sciences, School of Health is daarbij een beoogd partner. Uitwisseling van studenten en studenten kan maken dat jongeren ervaring opdoen in verschillende vormen van onderwijs en werken en leren van de verschillen en overeenkomsten in cultuur en onderwijs. De bupati spreekt van het belang van een lange adem en wil daarom klein beginnen, kleine succes boeken en zo de activiteiten uit bouwen.
Karo and Avans University hebben concrete afspraken gemaakt over de samenwerking. Onder de paraplu van de overeenkomst tussen de zustersteden Karo en Zundert zal er samenwerking zijn tussen verschillende onderwijs- en gezondheidszorginstellingen en partners.
Allereerst zullen Avansstudenten verpleegkunde en fysiotherapie naar Karo komen voor stage en projecten. Begin 2011 zullen een tweetal studenten plus een docent van een opleiding verpleegkunde naar Avans University komen voor een oriënterend bezoek. De gemeente Karo heeft de mogelijkheid om de particuliere opleiding zowel materieel als immaterieel te ondersteunen. Gestreefd wordt verder naar docentuitwisseling en wederzijdse ondersteuning bij ontwikkeling van onderwijsinhoud en -uitvoering. Ook gezamenlijk onderzoek, eventueel samen met lectoraten van Avans University behoort tot de mogelijkheden.
Behalve inhoudelijke bespreking over de samenwerking tussen Karo,Zundert en Avans University heeft de delegatie uit Nederland bezoeken gebracht aan opleidingen tot verpleegkunde, verloskunde en scholen voor middelbaar onderwijs.
De delegatie van de gemeente Zundert en Avans University hebben het bezoek aan Karo als succesvol ervaren, het waren een aantal aangename en verrassende dagen in Karo. De gezondheidszorg in Karo biedt veel mogelijkheden tot leren voor de studenten van Avans University. Daarnaast zijn er perspectieven voor studenten en leerlingen uit de regio Karo in Nederland, er veel te leren. Docenten zien veel mogelijkheden tot samenwerken , ontwikkelen en versterken van gezonheidszorgonderwijs.

Reactie Beatriz van der Goes

De informatie die hier staat, was eerder in een kortere versie te lezen op Avans Punt. Op verzoek van Ab Bobbink en omdat niet het gehele bericht was overgekomen, plaats ik de volledige tekst hier.
Karo is geen stad of gemeente, maar een regio in Noord Sumatra. De kabupaten Karo (regentschap Karo) vormt het administratieve centrum. De Karo-bevolking woont echter ook in andere aangrenzende administratieve regio’s.  De relatie Karo-Zundert dateert uit 2003. Het begon met een cultureel optreden door ons (zie hieronder) in het Van Goghkerkje. Nadien kwamen er twee symposia over de Karo in het cultureel centrum Van Gogh. Het centrale thema van beide symposia was de relatie natuur/cultuur. Dit vooral in verband met de boskap die op grote schaal plaatsvond. Bij het 2e symposium in 2005 was ook de Indonesische ambassade vertegenwoordigd.    
Alle symposia heb ik als cultureel antropologe destijds opgezet en georganiseerd samen met mijn Karo partner Juara Ginting en een collega van de Universiteit Leiden, dr. Clara Brakel. Zij had ons in contact gebracht met de in Zundert gevestigde stichting cultureel instituut Indonesië-Nederland (SCI-INN). Via deze stichting kwam Zundert in beeld. De Indonesische ambassade heeft vervolgens contact gezocht met de gemeente Zundert.
De relatie met de Indonesische ambassade is terug te voeren op het begin 2004 aan de ambassade gehouden benefiet symposium Bukit Lawang Day . Dit symposium was het gevolg van een overstroming waarbij eind 2003 de Karo nederzetting Bukit Lawang vrijwel volledig werd verwoest. Bukit Lawang grenst aan het beschermde gebied van het nationale park Gunung Leusser. Dit is een tropisch regenwoud met veel bedreigde plant- en diersoorten (onder andere de Sumatraanse orang utan). Het symposium stelde de rijkdom van het gebied en de illegale houtkap ter discussie. Deelnemers waren onder andere Greenpeace; het Herbarium van de Universiteit Leiden; LIPI, dit is het Indonesische Instituut voor wetenschappelijk onderzoek; Stichting Bos en WWF. Zundert werd vertegenwoordigd door de SCI-INN. Met de opbrengst van dit symposium zijn toen vier waterputten geslagen, zodat men in ieder geval schoon water had.  
Mijn promotieonderzoek in Karo begon in 1989. Ik heb gepubliceerd, lezingen over de Karo gegeven, symposia en seminars opgezet en georganiseerd, en studenten van de NHTV Breda en van de Hogeschool Zeeland begeleid bij hun leeronderzoeken in Noord-Sumatra en hun eindscripties. Mijn Karo partner, Juara Ginting is hoofddocent culturele antropologie aan Universitas Sumatera Utara (USU) te Medan. Hij is als adviseur (anggota dewan pakar) verbonden aan het Neumann Development Center (NDC). Een instelling die zich richt op duurzame ontwikkeling in de Karo regio. Zijn oorspronkelijke specialisatie is medische antropologie. In 1994 is hij afgestudeerd aan de Universiteit van Leiden op een onderzoek dat de relatie tussen het bos en de traditionele rijstbouw weergeeft. Momenteel werken wij samen aan een proefschrift over de Karo.                                                                                Juara Ginting is de oprichter en voorzitter van perkumpulan Karo Eropa (Perkoeah ) een stichting die ten doel heeft de Karo-cultuur in stand te houden tussen de Karo binnen Europa. Sinds 2004 geeft hij een krant uit Sora Sirulo (‘stem van het volk’). Deze krant richt zich op de Karo in de gehele wereld. De krant wordt zonder onderscheid des persoons geheel gerund door vrijwilligers. De artikelen worden door Karo over de gehele wereld aangedragen. De inkomsten komen uit advertenties en abonnementen. De meeste medewerkers zijn enthousiaste studenten antropologie van USU. In Indonesië verschijnt deze krant zes keer per jaar in papieren vorm. Hij wordt tot in alle uithoeken van het land door Karo gelezen. De oplage is momenteel 5000 exemplaren. Er is ook een online versie bestemd voor Karo in het buitenland. Een abonnement kost € 12,- per jaar.  Naast zijn wetenschappelijke en journalistieke bezigheden heeft hij in Nederland tartar bintang opgericht. Dit is een cultureel ensemble dat Karo dans, traditionele muziek en zang ten gehore brengt. De groep is in wisselende samenstelling al veel opgetreden. Onder andere op de Floriade, het Museum van Volkenkunde te Leiden, de Pasar Malam Besar te Den Haag, Stichting Bronbeek te Arnhem, het Tropenmuseum te Amsterdam en last but not least het Van Gogh Centrum te Zundert. In Indonesië leidt hij de groep sanggar sirulo. Inspiratie voor de dansen wordt ontleend aan de traditionele Karo cultuur. In die zin is hij naast artiest ook choreograaf.
Bovenstaande geeft aan dat er tussen Karo en Zundert al veel langer een samenwerkingsverband bestaat in de vorm van de relatie Stichting Perkoeah-SCI-INN . Het is jammer dat onze expertise als Karo kenners niet van te voren is benut. Juara spreekt immers vloeiend Indonesisch, Nederlands en de lokale taal en was in oktober in de regio. De gemeente Zundert was hiervan op de hoogte. Bovendien was ik samen met de voorzitster van SCI-INN aanwezig bij het bloemencorso van Zundert. Wij hadden dan op een informele manier met elkaar kennis kunnen maken.
Beatriz van der Goes