maandag 18 oktober 2010

Bespreking met Bupati

Vanochtend een bespreking met de Bupati Karo, Daulat Daniel Sinulingga. Allereerst bespraken we onze indrukken en de bupati, de regent, benadrukte het belang van de samenwerking tussen Zundert en Karo. Beide steden willen investeren in mensen en vandaar uit wil de bupati vooruitkijken en politieke verschillen nu en het verleden vergeten en overstijgen en kijken naar de mogelijkheden. In de relatie tussen de twee steden wil de bupati niet bezig zijn met politiek, maar met cultuur, niet alleen met economie, maar met investeren in mensen en met name jongeren. Jongeren verdienen een kans en dus onderwijs. En daarbij komt Avans Hogeschool in beeld. Hij wil dat de jongeren ervaring opdoen en leren van de verschillen en overeenkomsten in cultuur en onderwijs. De bupati spreekt van het belang van een lange adem en wil daarom klein beginnen, kleine succes boeken en zo de activiteiten uit bouwen.
Na de inleidende de woorden komen ook de vertegenwoordigers van ‘public health’, de particuliere opleiding tot verpleegkunde en het gemeentelijk ziekenhuis de bespreking bijwonen. We maken heel concrete afspraken over samenwerking. Onder de paraplu van de overeenkomst tussen de zustersteden Karo en Zundert zal er samenwerking zijn tussen de verschillende partners.
Concrete afspraken worden gemaakt over student- en docentuitwisseling. Allereerst zullen Avansstudenten verpleegkunde en fysiotherapie naar Karo komen voor stage en projecten. Waarna later een tweetal studenten plus ene docent van de opleiding verpleegkunde naar Avans zullen komen voor een oriënterend bezoek. De gemeente Karo heeft de mogelijkheid o m de particuliere opleiding zowel materieel als immaterieel te ondersteunen. Gestreefd wordt verder naar docentuitwisseling en wederzijdse ondersteuning betreffende onderwijs inhoud en educatie. Ook gezamenlijk onderzoek, eventueel samen met lectoraten behoort tot de mogelijkheden
Voorwaarden van samenwerking, faciliteiten en financiën worden uitgewerkt in een Memorandum of Understanding. Avans maakt darvoor een concept in overleg met de bevoegde personen en het MOU wordt dan voorgelegd aan alle partijen.
Kortom een succesvol overleg na een aantal aangename en verrassende dagen in Karo. De gezondheidszorg in Karo biedt veel mogelijkheden tot leren voor onze studenten, daarnaast valt er veel te leren voor studenten uit deze regio in Nederland. De afspraken die nu gemaakt zijn hadden niet tot stand kunnen komen zonder het stedenverband Zundert –Karo. De vertegenwoordigers van Karo hebben zich de afgelopen dagen enorm ingezet voor ons en willen vol enthousiasme vorm geven aan de samenwerking. Speciaal woord van dank aan Bob Latuheru, diens geduld en vertaalkunst hebben enorm bijgedragen aan het succes van mijn bezoek aan Karo. Ook zijn inhoudelijk ondersteuning, kennis van het onderwijs, de plaatselijke situatie en het sociale netwerk waren van enorme waard.
Mijn opdracht hier is voltooid, morgen door naar Yogyakarta.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten