zondag 29 november 2009

Eerste evaluatie resultaten, tussenstop in Kuala Lumpur en terugreis

Op 21 november reizen we terug om op 22 november in NL aan te komen. We nemen afscheid van Nur (onze vaste begeleidster) en chauffeurs, niet nadat de laatste foto's gemaakt te zijn. De vlucht van SBY naar Kuala Lumpur duurt ruim twee uur Tussen aankomst en vertrek in KL hebben we 10 uur de tijd om de stad te bezichtigen. Onze handbagage slaan we op in een kluis om de handen vrij te hebben voor het city-hoppen en winkelen. We nemen een taxi naar Petronas Twin Towers (zie ook Wikipedia). Met de bouw is gestart in 1992; de opening vond plaats in 1998. Het gebouw is 452m hoog en bevat 88 verdiepingen. Het is momenteel het op vier na hoogste gebouw ter wereld. Op 17 oktober 2003 is het in hoogte overtroffen door Taipei 101. De PTT blijven echter de hoogste identieke gebouwen ter wereld. De belangrijkste huurder is oliemaatschappij Petronas (zij huren toren 1). Petronas is een afkorting van Petroliam Nasional. De torens zijn met elkaar verbonden door een luchtbrug tussen de 41e en 42e verdieping. Hollywood heeft de locatie vaker gebruikt voor films zoals 'Entrapment'(Catherine Zeta-Jones & Sean Connery) die op locatie verfilmd is en 'Children Of Man' (Michael Cain and Clive Owen). Bollywood gebruikte de towers als decor voor 'Don – The Chase Begins Again'.
De loopbrug is gratis te bezoeken; per dag worden slechts 1200 mensen toegelaten. De brug is oorspronkelijk aangelegd om in geval van brand een vluchtroute naar de andere toren te creëren. Aan de voet van de torens ligt onder meer een winkelcentrum en een concertzaal. En dat winkelcentrum is indrukwekkend kan ik melden. Er aparte etages voor kinderkleding, kleding voor jongeren, herenmodezaken, restaurants. Dat winkelt handig. Een hele verdieping bevat bekende damesmodezaken van alle wereldberoemde ontwerpers. De schoenen en laarzen van Fendi en de tassen van Prada zijn om van te watertanden; de prijzen afschrikwekkend. De verdieping met elektronica is overweldigend; ik kijk ik mijn ogen uit. Mijn rugzak is nog niet gevuld, maar ja, er passen geen schoenen of apparaten in. Wel scoor ik voor een zacht prijsje een prachtig leren hoesje en 'oortjes' van goede kwaliteit voor mijn nieuwe iPOD waar mijn hele muziekcollectie in past (al mijn cd's door de jaren heen verzameld en gekregen); en er is ruimte voor nog meer. Mijn vertrouwde muziek klinkt ineens stukken beter. Iedere keer weer vind ik het leuk om van elke reis iets mee te nemen naar huis; iets dat me steeds opnieuw herinnert aan die reis.
De heren en ik treffen elkaar weer tegen borreltijd op een buitenterras van een Ierse pub. We showen elkaar onze inkopen; winkelen blijkt niet alleen een dames-gen te zijn zo blijkt. Het heeft enorm geregend; dat maakt het buiten zitten erg aangenaam. Nu op het eind van de terugreis verzamelen we onze ervaringen en ideeën om AVANS-beleid te stroomlijnen en toekomstige activiteiten op elkaar af te stemmen zoals het benoemen van resultaatvoorstellingen, KSF's en prestatieindicatoren. Of hoe we eendudige (performance) assessmentprocedures voor inkomende en uitgaande studenten zouden kunnen ontwikkelen. En hoe we de meerwaarde van beide partijen SBY en UGM het beste kunnen incorporeren in onze onderwijs- en onderzoeksprogramma's zoals HIV/Aidsprogramma's en tropische ziekten. En hoe de AGZ ondersteuning kan bieden bij het ontwikkelen van een vierde jaar voor d eopleiding fysiotherapie in SBY en een programma mental health voor de faculteit verpleegkunde in SBY. En hoe we samen met UGM (Yogya) de participatie van AVANS academies zouden kunnen organiseren in community projects. Overigens schatten we in dat deze projecten prima kansen bieden voor stageplaatsen voor onze studenten verpleegkunde en fysiotherapie, ook al vinden de activiteiten bij de UGM voornamelijk plaats in de maanden juli en augustus.
We zijn van mening dat we met het juiste gezelschap op pad zijn geweest om de vooraf gestelde doelen te realiseren: de MOU's met individuele faculteiten kunnen bij uitstek dienen als opmaat voor brede institionele samenwerkingsovereenkomsten in SBY en Yogya. Francis en Ab zijn vanwege hun inhoudelijke expertise en seniordocentschap wederom uitstekende, en voor de universiteiten in SBY en Yogya vertrouwenwekkende, ambassadeurs voor de AGZ gebleken. Natuurlijk liggen er ook kansen voor de AGZ in Semarang (Java) waar Avans ook contacten heeft. Maar we hebben voor de periode 2009-2010 binnen de AGZ afgesproken dat de focus met betrekking tot internationalisering vooral ligt op het voorzien in randvoorwaarden ten behoeve van de minor Studeren Buitenland (dus het gegeneren van veilige stageplaatsen. Als deze verkenningen mogelijkheden bieden voor internationalisering van de onderwijsprogramma's verpleegkunde of fysiotherapie, internationalisering van onderzoek (minoren of lectoraten)of versteviging van de samenwerkingsverbanden binnen AVANS, zullen we dat binnen de AGZ per onderwerp bezien en prioriteren.
De onderlinge samenwerkingsbereidheid om met elkaar namens AVANS op te treden was als vanzelfsprekend, collegiaal en uitermate plezierig. We onderkennen dat, willen we succesvol zijn in samenwerkingsverbanden met buitenlandse partners, ook de versterking van de interne samenwerkingsrelaties binnen AVANS van belang is en de reeds opgedane kennis en ervaringen te delen en te bundelen om zodoende een meerwaarde te kunnen genereren als AVANS hogeschool, AVANS-academie, AVANS-directeur of als AVANS-docent.
We zullen op korte termijn een evaluatie organiseren om onze bevindingen en ervaringen te delen en in samenspraak met de coördinator International Office, proceseigenaar Internationalisering AVANS, de directeuren van academies betreffende het economische domein, laboratoriumonderwijs en gezondheidtechnologie te bezien hoe we de volgende fase gaan organiseren. We zullen in dit blog hier later op terugkomen.

Over de terugreis van KL naar Amsterdam kan ik kort zijn: tussen het welkomstdrankje aan boord en het ontbijt vlak voor de landing in Amsterdam heb ik geslapen. En dan is het goed landen in Amsterdan ook al is het 06.00 uur in de ochtend en hebben we een reis van 36 uur er op zitten. De gsm's doen het weer; geliefden zijn weer 'binnen bereik'.

Zondag en maandag gebruikt om bij te komen, het blog bij te werken en mails te lezen van afgelopen week. De eerste mails uit SBY zijn binnen: van Nursalam, van Tjoeke (in het Nederlands) en van een van de studenten fysiotherapie die zich aanmeldt voor een stage in NL. Het is hier koud en nat waardoor ik heimwee heb naar de warmte. Maar dinsdagochtend is de vermoeidheid van de reis helemaal opgelost. Op naar de academie in Breda; goed om iedereen weer te zien en te horen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten