zaterdag 14 november 2009

Terugblik op resultaten april-november 2009

Zaterdag de 14de. Korte terugblik. We wisten niet hoe ons eerste bezoek in april 2009 aan UNAIR zou uitpakken, wat wij zouden kunnen verwachten, wat er van ons verwacht werd of wat we aan resultaten zouden kunnen bereiken in de vorm van stageplaatsen. Na aankomst hebben we samen met de mensen opgewerkt. In eerste instantie niets verwachten, maar goed luisteren, goed kijken en verkennen wat de mensen aan de andere kant van de wereld zouden kunnen zoeken (en vinden) in een samenwerkingsverband met AVANS hogeschool, een heel andere cultuur. Na twee dagen verdiepen in de inhoud van de opleiding verpleegkunde en bezoeken aan verschillende gezondheidszorginstellingen, is door steeds te redeneren vanuit het beroep verpleegkundige, door beide partijen een globaal beeld gevormd van wat de samenwerking aan kansen zou kunnen bieden. Om UNAIR en goede indruk te geven van AVANS hogeschool heeft in juni j.l. een tegenbezoek plaats gevonden:  Nursalam, Dean faculteit Verpleegkunde Esti, oncologiekliniek en dr. Baju (faculteit medicijnen).De klik was er na ene eerste vergelijking van onderwijsprogramma's en kennismaking met onze docenten. Er is een memorandum of understanding  opgesteld voor de komende 5 jaar dat meer omvat dan alleen studentenuitwisseling. In de eerste fase kunnen studenten van ons naar faculteiten verpleegkunde en medicijnen (fysiotherapie en revalidatie) voor stages en project- en onderzoeksopdrachten. Ab zal daar op locatie meewerken aan de ontwikkeling van een programma mental health (GGz). Voor de opleiding fysiotherapie is het de bedoeling dat we ondersteuning gaan bieden bij de verlenging van de opleiding van 3 naar 4 jaar.
Vandaag ontvangen een mail van Nursalam, dat UNAIR een brede samenwerkingsovereenkomst wil aangaan (faculteiten verpleegkunde, Medicijnen en Ecomnomie). Hoewel we (AVANS) hebben aangegeven dat dit ons streven was, hadden we dit besluit van de kant van UNAIR zo snel niet op voorhand verwacht. Komt goed; kennelijk is er vertrouwen ook al zijn veel afspraken nog niet vastgelegd. Het is bijzonder om namens AVANS en de academie te weer kunnen gaan met een delegatie om een brede samenwerkingsovereenkomst tot stand te brengen. En in ieder geval ook al voor dit studiejaar 10 stageplaatsen te kunnen afregelen die veilig zijn en  voldoende ontwikkelmogelijkheden bieden voor stagairs en student projecten. Ab, coördinator minor Studeren Buitenland blijft de week in SBY om aan de hand van onze post Hbo-opleiding  SPV een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van een evidence based Mental Health programma. De rest van het team en ik vertrekken voor een bezoek aan Yogyakarta om een samenwerkingsverband met de grootste universiteit van Java, Universitas Gadja Mada, te verkennen.
Laatste mail afhandelen, laatste sms'en versturen. En voorbereiden op het schakelen naar 35 graden warm en klam, een andere tijdszone en een compleet andere cultuur. Deze keer qua kleding als vanzelfsprekend rekening houden met de strenge moslim kledingscodes voor vrouwen. Geen moeite, het voelt op de een of de andere manier vreemd om niet wat meer ‘bedekt‘ gekleed te gaan. Men draagt zelfs sokken die je in teenslippers aan kunt! Hoewel vooral de vrouwen van top tot teen bedekt zijn behalve gezicht en handen, is er onder jongeren een enorme vrijheid inde communicatie voelbaar. Tussen vrouwen onderling maar ook tussen mannen en vrouwen. Geen gespreksonderwerp wordt uit de weg gegaan.
Verder is het een male dominated maatschappij vooral daar waar het de hiërarchie buitenshuis betreft. Onder de Deans van de faculteiten is er een  een dame( Faculteit maritiem en visserij). Verder zijn er drievrouwelijke vice-Deans. De samenstelling van het leidinggevende laag is anders bij AVANS waar een groot aantal vrouwelijke directieleden en een vrouwelijk lid van de Raad van Bestuur is aangesteld, dat is te verklaren door grote verschillen in cultuuraspecten en gegeven het feit dat vrouwen op basis daarvan gelijke kansen hebben om zich te ontwikkelen. Anders in SBY, maar niet per definitie slechter of beter. Maakt niet uit; het gaat beide partners om de verbetering van kwaliteit van (gezondheidszorg)onderwijs en om door samenwerking een meerwaarde te creëren.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten